En Hızlı Yangın Söndürme Yöntemleri Nelerdir

Yangın Söndürme Yöntemleri

En Hızlı Yangın Söndürme Yöntemleri Nelerdir

Uzun yıllardır merak edilen konu olana en hızlı yangın söndürme yöntemleri nelerdir çok araştırılmaktadır.

En hızlı yangın söndürme yöntemleri nelerdir oldukça sık sorulan ve araştırılan konu olmaktadır. Yangın her zaman karşılaştığımız bir olay olmaktadır. önemli olan en hızlı şekilde nasıl yangın söndürebiliriz bunları bilmek ve öğrenmek gerekir. Çünkü her zaman ev ya da çalıştığımız ortamlarda bu tarz olaylara maruz kalabiliriz.

Yangın Söndürme Yöntemleri
Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın Söndürmek İçin Kullanılan Yöntemler

Pek çok yangın söndürme yöntemleri olmaktadır. Her yangın türü için farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler;

Soğutarak söndürme yöntemi,

Su ile söndürme yöntemi,

Yanıcı maddeyi dağıtma,

Örtme yöntemi,

v  Boğma yöntemi ve pek çok yangın söndürme yöntemi olmaktadır.  Bu yöntemlerin bazılarından sizlere makalemde bahsedicem.

Soğutarak  Söndürme Yöntemi

Bu yöntem soğutma için kullanılan yöntemlerden en çok tercih edilen yöntem olmaktadır. Suyun çok fiziksel ve kimyasal özelliğinden dolayı yanıcı olan malzemeden ve maddeden  ısı alarak yangının söndürülmesi için kullanılır.

Yanıcı Maddeyi Dağıtma Yöntemi

Yanıcı madde dağıtıldığı vakit yangın sebei olan çok büyük ısıda bölünmüş olmaktadır. bundan dolayı ısı düşer yangında çok yavaş bir biçimde söner.

Yangın Söndürme Yöntemleri
Yangın Söndürme Yöntemleri

Örtme Yöntemi

Örtme yöntemi; toprak, halı, kilim ve bunun  gibi ve kimyasal bileşikler kullanılarak yangının sönmesini sağlamaktadır.

Boğma Yöntemi

Boğma yöntemi ise; çıkan yangının oksijenle temasının kesilmesi ya da azaltılması için yapılan bir yöntem olmaktadır. Bu yöntem özellikle kapalı yerlerde meydana gelen yangınlar için kullanılan bir yöntem olmaktadır.

Hangi Yangınlarda Hangi Yöntemler Kullanılmalı?

Yangınlar kendi aralarında pek çok sınıflara ayrılmaktadır. Türlü türlü sebeplerden çıkabilecek yangınlar kendi aralarında değişiklilik göstermektedir. Her yangın türü değişik yöntemler ile söndürülmektedir. Yangınlar birçok farklı sebepten çıkabilmektedir. Bundan dolayı yangın söndürmenin yollarını herkesin iyi bilmesi gerekir. Bunun için yangın söndürme konusu çok iyi araştırılmalı ve bilgilendirilmelidir. Herkesin başına gelebilecekmiş gibi bu tarz eğitimlere katılması ve bilgi sahibi olmasında çok büyük fayda vardır. Hangi yangınlarda hangi yöntemler kullanılmalı? Sizlere bunlardan bahsedicem.

Sulu ve Kuru Yangın Söndürme Yöntemleri

Yangın söndürme yöntemlerinde çok fazla çeşit olmaktadır. Sulu sistemler, kuru kimyevi sistemler, gazlı söndürme sistemleri ve bunun gibi pek çok yangın söndürme yöntemi bulunmaktadır. Su her yangında asla kullanılmamalıdır. Yangın türleri çok fazla olmasından dolayı A sınıfından F sınıfına kadar yangın türleri olmaktadır. bu sınıflar sırası ile;

v  A sınıfı yangınlar; katı maddelerin ve malzemelerin yanmasından oluşan yangınlardır.

v  B sınıfı yangınlar; sıvı maddelerin ve malzemelerin yanmasından meydana gelmektedir.

v  C sınıfı yangınlar; gaz maddelerinden meydana gelir.

v  D sınıfı yangınlar; metal maddelerin yanmasından oluşmaktadır.

Yangın Söndürme Yöntemleri
Yangın Söndürme Yöntemleri

v  E sınıfı yangınlar; elektrikten doğan yangın çeşiti olmaktadır.

v  F sınıfı yangınlar ise en çok mutfak ve lokantalar da oluşan yangın çeşiti olmaktadır.

Yangın Türleri ve Yangın Söndürme Teknikleri

Yangın türlerinde A sınıfında katı maddelerin ve malzemelerinden oluştuğunu biliyoruz. Bu yangının söndürülmesi için sulu sistemler kullanılmalıdır. B sınıfında; sıvı madde ve malzemelerden meydana geldiği için asla su kullanılmamalıdır. Burda köpüklü sistemler ve kimyevi kuru sistemler  kullanılmalıdır. C sınıfı yangınlarda, gaz malzemesinden olduğu için kuru kimyevi sistemlerden yararlanılmalıdır. D sınıfı yangınlarda da yine kuru kimyevi sistemler kullanılmalıdır. E sınıfı yangınlar da elektrikten kaynaklandığı için asla su kullanılmamalıdır. F sınıfı yangınlar da ise; mutfak ve lokantalarda oluşan yangınlar için toz söndürücü kullanılmalıdır.

Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri (Bakanlık Onaylı) isimli yazımız ilginizi çekebilir.

Pinterest

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir