Yangın Çeşitleri Nelerdir?

Yangın Çeşitleri Nelerdir

Yangın Çeşitleri Nelerdir?

Yangının çeşidine göre kendi içinde yanma çeşidine göre sınıflandırılmıştır. Peki yangın çeşitleri nelerdir? Bizim bu yangın çeşitlerine müdahale edebilme şansımız var mı?

Yangın çeşitleri nelerdir? Yanıcı maddeleri oksijen ve ısı ile birleştiğinde yangın meydana gelir. Bu yangınların yanıcı maddeler veya yanma boyutlarına göre çeşitleri vardır. Yangın çeşitleri ya da yangınların sınıflandırılması Avrupa Birliği tarafından yanıcı madde çeşitlerine göre sınıflandırılmıştır. Yani yanma şekline göre değil de yangının çıktığı bileşenlerin çeşitlerine göre sınıflandırılmıştır.

Yangınları daha doğru bir şekilde teşhis edilmesi için

Yangın Çeşitleri Nelerdir
Yangın Çeşitleri Nelerdir

ve yangına doğru bir şekilde müdahale edebilmek için yangın çeşitlerini her bireyin bilmesi gerekir. “Yanan yağa su dökülmez” toplumda en çok bilinen söz de bunun ispatı yönündedir.

Yangın Sınıfları Nelerdir?

Yangının çıkış sebebine ve yayılış nedenine göre sınıflara ve çeşitlere ayrılmıştır. Yangın çeşitleri olarak;

  • A sınıfı yangın; katı haldeki maddelerin yanması ile oluşur. Odun, pamuk, kağıt yanma sonucu oluşanlara örnek olarak verilebilir. Ve A sınıfı olarak değerlendirilir. Bu yangınları söndürmek için su, sıvı söndürücüler ve kuru kimyevi tozlu söndürücüler kullanılmalıdır.
  • B sınıfı yangın; sıvı halde bulunan maddelerin yanmasıyla oluşur. Benzin, alkol, tiner bunlara örnektir. Bu yangınları söndürmek için asla su kullanılmamalıdır. Kuru kimyevi madde ya da köpüklü söndürücü kullanılmalıdır.
  • C sınıfı yangın; gaz haldeki yanıcı maddeler sonucunda çıkan yangınlardır. Metan, pentan, hidrokarbon, asetilen ve hidrojendir. Bunlar örnek olarak verilen maddelerdir. Bu yangınlarda kuru kimyevi toz söndürücü kullanılmalıdır.
  • D sınıfı yangın; metal yangınlarıdır. Sadece tozlu söndürücü kullanılabilir.
  • E sınıfı yangın; elektrik tesisatında ya da elektrikli cihazlarında meydana gelen arızalar sonucunda çıkan yangınlardır. Su kullanılmamalıdır. Su iletken bir maddedir ve kullanıldığında elektrik çarpması olasılığı ve riski çok büyüktür. İçeriğinde karbondioksit bulunan söndürücüler kullanılmasına dikkat edilmelidir.
  • F sınıfı yangın; pişirme yağlarının yanması sonucu oluşan yangınlardır. Özellikle evlerde, otellerde ve restoranlarda daha çok oluşan yangınlardır. Söndürmek için su kullanılmamalıdır. Suyun kullanılması sonucu parlama ve patlama meydana gelir. Toz söndürücü ve sıvı kimyasal söndürücü kullanılmalıdır.

Yangın çeşitlerine göre bilginiz olduğunda yangına müdahale edebilmelisiniz. Hangi yangında ne tür bir yangın söndürücü kullanılması ancak alınan eğitimlerle olur.

Yangın Çeşitleri Nelerdir
Yangın Çeşitleri Nelerdir

Yanma Çeşitleri Nelerdir?

Yangının çıkış nedenine göre sınıflandırıldıktan sonra yangının tutuşma sebepleri de önemlidir. Yanma çeşitleri olarak;

  • Yavaş yanma; yanıcı maddenin bünyesindeki yanıcı buhar ya da gaz meydana getiremediği, yeterli ısının olmaması halinde, yeterli oksijenin olmaması halinde yavaş yanma meydana gelir. Daha kısa bir şekilde ifade etmek gerekirse, yanan maddede alev, ışık, ısı ve korlaşmanın görülmemesi halinde yanma oluşur.
  • Kendi kendine yanma; yavaş yanmanın, zamanla hızlı yanarak alevin çoğalmasıdır. Özellikle yağ ve yağlı yüzeyler normal olan hava sıcaklığında oksijenle birleşir. Ve kolayca oksitlenerek oksijenle yağın birleşmesinde ısı artar. Bir süre sonrada ısı artar ve alevlenmeye kadar ulaşır ve kendiliğinden yanmaya başlar. Bezir yağına bulaşan bez parçası bir süre sonra ısının artması ile kendi kendine yanmaya başlar.
  • Hızlı yanma; diğer adı da alevli yanmadır. Yanmanın tüm belirtileri alev, ışık, ısı ve korlaşmanın oluştuğu bir olaydır. Yanıcı buhar ve gazlar oksijenle birleşerek alev meydana gelir.

    Yangın Çeşitleri Nelerdir
    Yangın Çeşitleri Nelerdir

Yangın Sebepleri ve Alınan Önlemler

Yangın nedenlerinin başında önlemlerinin alınmaması gelir. Yangın elektrik kontağı, ısıtma sistemlerinden, LPG tüplerinden (evde kullanılan tüp gazlar), kaynak işlerinden, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin yeterince gerekli önlemlerinin alınmamasından oluşur.

Yangın sebepleri ve alınan önlemler haricinde hangi yangına ne ile müdahale edileceğini bilmemek ya da yeterli eğitimden geçmemekte yangının artma nedenlerindendir.

Yangın çeşitleri konusunda bilgi sahibi olmamakta tek başına yeterli değildir. Söndürülmemiş sigara izmariti, kapatılması unutulan LPG tüpü, ateşi söndürülmemiş ocak, prizde unutulan ısıtıcılar yangının çıkış nedenlerinden bazılarıdır.

Pano İçi Yangın Söndürme Sistemleri Nedir? isimli yazımız ilginizi çekebilir.

Pinterest

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir