Yangın Damperi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

yangın damperi

Yangın Damperi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yangın damperleri ile çok daha hızlı bir şekilde önlem alınabilir. Peki yangın damperleri nedir ve nerelerde kullanılır bunlar hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?

Yangın damperi nedir? Nerelerde kullanılır? Bina otomosyon ünitelerinden bir olarak adlandırabiliriz. Bulunulan ortamın belirli bir sıcaklık anında dumanın bir kısmını ya da bir bölümüne yayılmasını engellemektedir. Havalandırma sistemlerinde yangın bölgesini otomatik olarak izolasyonunu sağlamaktadır.  Yangın damperleri 1500-8000 m2 kadar değişen ölçülere kadar çıkan ve 21,5 metreyi geçen bina yapılarında, 30,5 metreyi aşan konutlarda bulunması zorunludur. Özellikle şunu belirtmek gerekir ki 6-7 katlı binalarda yangın damperleri olma şartı vardır.

Yangın damperleri nelerdir? Çeşitleri elbette vardır. Ancak en fazla bilinenler ve kullanılanlar; duman atma fanları, yangın kornaları, duman damperleri, adresli ya da adressiz yangın dedektörü, duman sensörü, adresli ya da adressiz ihbar butonları ve diğer yangın ihbar panelleri ile yönetilmektedir. Yangın panellerinin üzerine yerleştirilen izleme sistemleri ile izlenebilir. Bununla birlikte yazılım kurulumları da yapılmaktadır.

Yangın Damperinin İşlevi Nedir?

Yangın damperinin asıl amacı yangın kompartımanının bütünlüğünü korumaktır. Yangın kompartımanından çıkan ya da çıkacak olan tüm yatay ve dikey havalandırma açıklıkları yangın damperleriyle kapatılır. Bu açıklıklardan çıkan yangının ilerlemesini durdurmak yangın damperinin görevidir.

Yangın damperi duvar geçişine tam monte edilmelidir. Ve etrafı yangına dayanıklı malzemeler ile korunması gerekir. Damperler duvar geçişlerine monte edilmelidir. Ve kolay erişimin olması için motor duvarın dış tarafında kalmalıdır. Damperin montajı sertifikasyonu kadar önemlidir. Yangın damperleri ve duman damperlerinin görevleri farklıdır.

Yangın Damperleri

Yangın damperleri motorlu ya da motorsuz olarak kullanılabilir. Ama iki şekilde de mutlaka termik eleman bulunmalıdır. Damperin yangın anında kapanması büyük bir yangını önlemektedir. Yangın damperlerinin başka bir özelliği ise klape çevresinin yangın sırasında şişmesi ile birlikte sızdırmazlığı sağlayan izolasyon malzemesinin bulunmasıdır. Bu malzeme ise damperin tekrar açılmasını ve dumanı sızdırmayı engeller.

Yangın damperleri aslında açık halde kullanılır. Periyodik olarak damperlerinin bakımlarınım yapılması önemlidir. Aksi takdirde damperde oluşmuş olan herhangi bir sıkıntı yangının önceden fark edilmesini engeller. Ve ortaya telafisi imkânsız zararlar çıkarabilir. Motorlu damperlerin kendi içlerindeki otomasyonu açık ya da kapalı bilgisini veren izleme anahtarları bulunur. Motorlu damperler bu otomasyon üzerinden konum bilgisi alınarak kolay bir şekilde test edilebilir.

Duman Tahliye Damperi İşlevi Nedir?

Sadece yangın olan yerden dumanın atılmasını sağlamak ve daha çok yayılmasını önlemek için kullanılmaktadır. Yangının yerine göre damperler açık ve kapalı pozisyona gelerek duman atım kanalını bir baca gibi çalışmasını sağlamaktadır.

Duman damperi de yangın damperi gibi yangının ilk oluşmasını bilgilendirdikten sonra görevini tamamlamaz. Yangının sonuna kadar işlevini devam ettirir. Yangının yayılma şekline göre bir bilgenin kapanıp başka bir bölgenin kapanması gerekebilir. Bu nedenle motorları izolasyon içinde kalması ve hizmetini devam ettirmesi gerekir.

Duman damperleri, yangın damperlerinin standartlarına bağlı kalmadan modfiye edilmesi gerekir. Ve bu durumda duman damperi olarak kullanılmaması sağlanmalıdır. Damper yangının geçişini önlemek için kullanıldığı zaman hem motor yapısı hem de damperin kendi konstrüksiyonu uygunluk sağlayamaz. Yangın damperinin klapesinin kenarlarındaki sıcaklıklar ile genleşen izolasyon malzemeleri açık kalması gereken damperin kapanmasına neden olur. Böylece dumanın tahliye edilmesine engel olur.

Yangın damperlerinin de duman damperlerinin de periyodik olarak bakımının yapılması önemlidir. Yangın damperleri normalde çalışmayan cihazlardır. Oluşabilecek arızalar test yapılamadığı sürece aksaklıkları ne yazık ki belli olmazlar. Bu nedenle bütün yangın damperleri belirli zamanlarda açılıp kapatılma testinin yapılması gerekir. Herhangi bir iş yükü getirmediği için yangın damperlerinin kontrolleri yönetmeliklerin belirlediği sürelerden daha sık bir şekilde yapılmalıdır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir