Yangın Merdiveni

Yangın Merdiveni – (itfaiye Onaylı) Yerli Üretim

Yangın merdiveni; bir yangın esnasında bina içerisindeki kişilerin kısa, hızlı ve güvenli şekilde tahliyesini gerçekleştirmek amacı ile bina içi veya dışı kurulan merdiven sistemine verilen isimdir. Olağan bir yangın, doğal afet ve benzeri durumlar olduğunda insanlar pencerelerden atlamakta ya da bina içi merdivenleri kullanarak yaralanma ve ölümlere sebebiyet vermektedir. Veya evlerinde kurtarılmayı beklerken zehirlenme geçirmektedirler. Bu gibi durumlarda yangın merdivenleri aranılası bir ürün halindedir; hızlı ve en güvenli kaçış görevini üstlenir. Yangın merdiveni olduğu sürece karşıt durumlara maruz kalınmamaktadır. Hem itfaiyeciler hem de bireylerin can sağlığı adına alternatif bir yoldur.

yangın merdiveniYangın Merdiveni Çeşitleri Nelerdir?

Binaların ebat ve boyutuna göre imalat edilecek birkaç yangın merdiveni çeşidi bulunmaktadır.

  • Dairesel Yangın Merdiveni; Genellikle kullanım alanından fayda edinmek amacı ile yapılan, en fazla 100 kişi kapasiteli ve ara kattan çıkışı sağlayan yangın merdiveni tipidir. Katta kişi sayısına bağlı olarak merdiven genişliği ayarlanmalıdır. Dairesel olmasından dolayı doğru tasarlanması önemlidir; yanlış tasarlanan merdivenler tahliyeyi geciktirmektedir. Ülkemizde de en sık kullanılan yangın merdiven çeşididir. Ayrıca alışveriş merkezi, hastane ve okul gibi çok kapasiteli yerler için yapılması uygun değildir ve izin verilmez.
  • Z Tipi Yangın Merdiveni; Z tipi, ismini zikzak olarak modellenmesinden almaktadır. Düz şekilde, korkuluklu ve aynı uzunlukta basamaklara sahip olan bir yapısı vardır. Yönetmenliğin istediği mevcut yangın merdiveni tipidir. Yangına karşı dayanıklılığı azdır dolayısıyla sokağa çıkışı yakın bir alana yapılması uygun görülür. Zikzak olmasından dolayı baş döndürücü gibi olumsuz bir etkisi bulunabilmektedir.
  • Akrobat Yangın Merdiveni; Genellikle tek katlı evlerde yapımı uygundur. Açılıp kapanabilir bir sisteme sahiptir; bu sayede alandan fayda sağlanır. Gergide bulunan ipin çıkarılmasıyla merdiven kendiliğinden açılmaktadır. Engelli ve yaşlı insanlar için kullanımı pek kolay değildir. Günümüzde yapımı azalmakla birlikte müstakil evlere yapılmaktadır.
  • Özel Yangın Merdiveni; Bu merdiven çeşidi özel şartlar için ve dekor açısından fayda sağlamak adına yapılabilir. Özel mekânların yangın merdivenlerinde bu tipe sıklıkla rastlanmaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Dayanıklı ve risksiz yangın merdiveni için uzman ekiple çalışılması gerekilmektedir.
  • Her binanın kendi kişi sayısı, ölçü ve ebatları göz önüne alınarak tasarım yapılması uygundur.
  • Artık hemen her yerde yapılması zorunlu haline getirilmiştir.
  • Merdivenin, mevsim şartları ve olası durumlara karşı dayanıklı olması gerekmektedir; çelik ve paslanmaz malzeme ile imal edilmelidir.
  • Yönetmenliğe uygun olarak yapılmalı ve boş zamanlarda kullanılmamalıdır.

Yangın merdiveni kapısı olağan üstü durumlarda güvenlikli bir şekilde insanların tahliyesine yardımcı olmaktadır.

Yangın Merdiveninin Özellikleri

1-Kaçış merdiveni üretilirken yanıcı hiçbir malzeme kullanılamaz. Bu sebeple merdivenler yangına karşı en az 120 dakika dayanıklı olmalıdır. 90 dakika boyunca duman da diğer bölümlerden de dumanı ayırması gerekmektedir.

2-Kaçış merdiveninin bulunma sayısı bazı durumlara göre değişmektedir. Farklı bir durum olmadığı sürece, 25 kişiden fazla bir alanda, 50 kişiden fazla kişinin bulunduğu yapılarda her binada en az 2 adet çıkış bulunması gerekmektedir. Eğer belirtilen bu kişi sayısı 500 kişinin üzerindeyse çıkış sayısı en az 3 olması gerekmektedir. 1000 kişinin üzerindeyse de yapıda en az 4 çıkış bulunması gerekmektedir.

3-Yangın merdiveni yapının dışında bulunabilir. Elbette, bununla ilgili bazı kurallar bulunmaktadır. Örneğin; bir binanın yüksekliği 21,5 metreden fazlaysa, yapının dışına açık kaçış merdiveni yapılamaz.

4-Kaçış merdiveni yapılacak olan yapının yüksekliği 30,5 m’den fazla, 51,5 m’den az olmamalıdır. (Eğer 30,5 metreden fazla 51,5 metreden az olursa 2 adet daha yangın merdiveni kurulmalıdır)

5-Yangın merdivenlerinin her bölümünde 17 basamaktan fazla olmayan ve 4 basamaktan az olmamak üzere mesafeler bulunmalıdır. Merdivenlerin dönemeç kısımları geniş olarak yapılmalıdır.

6-Yangın merdiveninin yerden yüksekliği en az 2,10 cm olması gerekmektedir.

7-Merdivenlerin dönemeç ve bitim kısımlarının farkı en az 3 metre olmalıdır.

8-Kaçış merdiveninin basamak yüksekliği 1.75 mm’den fazla, basılan kısmının genişliği 250 mm’den az olmaması gerekmektedir.

9-kaçış merdiveni olarak kullanılan merdiven basamaklarının en dar alanının 100 mm’den az, diğer kısımlarda 125 mm’den az olmaması gerekmektedir.

10-Aynı zamanda kaçış merdiveninin iki tarafında da duvar, korkuluk veya da set bulunması gerekmektedir. Merdivenin genişliği 80 cm’den az olmamalıdır. Eğer az olursa bu tür merdivenlerde sadece bir korkuluk kullanılabilir. Yangın merdiveni kesintisiz bir şekilde olması gerekmektedir.

Yangın Merdiveni Kapısı

Yangın merdiveni kapısı renkleri, tek kapılı ve çift kapılı olması müşterinin isteğine bağlı olarak tasarlanmaktadır. İnsan sağlığını korumak için üretilen yangın kapıları belirli yönetmeliklere esas olarak üretilmelidir. İnsanların olası durumlarda kaçışlarını güvenli bir şekilde sağlamayı hedefler. Ülkemizde yangın kapılarının kullanımı zorunludur. Böylece yüksek katlı binalarda, okullarda, hastanelerde, huzurevlerinde, kurum binalarında ve konutlarda kullanımı oldukça yaygındır.

Bina içi kaçış koridoru ve yangın merdivenleri dumana karşı korunaklı olmalıdır. Bunun için yangın kapıları ateş, sıcaklık ve duman gibi faktörlerden etkilenmemelidir. Bu doğrultuda devlet de hizmet veren mühendisler tarafından belirlenen yangın yönetmeliğine uygun bir şekilde yangın Merdiveni kapısı üretilmelidir.

Yangın Merdiveni Kapılarının Özellikleri Nelerdir?

  • Yangın merdiveni kapılarının otomatik kapanma özelliği vardır.
  • Yangın merdivenlerinde yaylı menteşe, panik bar ve duman sızdırmaz özellikleri olmak zorundadır.
  • Yangın merdiveni kapılarının Uluslararası sertifikaya sahip olması gerekmektedir.
  • Yangın merdiveni kapılarının olası durumlara karşı itfaiyecilerin dışarıdan içeriye kolayca girebilmesini sağlayacak şekilde üretimi olmalıdır.

yangın merdiven kapısı 

Yangın Kapısı Kullanımı

Yangın kapılarının kullanıldığı konut ve iş yerlerinde 50 kişiden fazla insan yaşıyor ise yangın kapısı gidiş yönüne doğru açılacak şekilde ayarlamaktadır. Ancak 50 altı kişilerin yaşadığı yerlerde yangın kapılarını kendinize çekerek açabilirsiniz. Herhangi bir durumda acil çıkışların kolay ve hızlı bir şekilde sağlanması için bu oldukça önemlidir.

Yangın kapıları alanın genişliğine göre değişebilir. Tek kapılı veya çift kapılı olarak üretilmektedir. Çift kapılı yangın merdiveni kapıları çoğunlukla kalabalık konut ve iş yerleri için tercih edilmektedir. Aynı zamanda duman ve ısı geçirmeme özellikleri ile yangın merdiveni kapısının kullanımı oldukça basittir.

Yangın Merdiveni Zorunlu Mu ? 

Belirli yükseklikte yapılan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu söz konusudur. Yaşanabilir durumlarda binaları terk etmek zor ve güvensiz olacağı için yangın merdiveni kullanımı gereklidir. Özellikle kabalık ortamlara ev sahipliği yapan alanlarda kullanımı oldukça yaygındır. Günümüzde yeni imara açılmış ve sıfır binalarda yangın çıkış kapısı yer almaktadır.

İnsan hayatı için büyük avantaj sağlayan yangın merdivenleri ülkemizde zorunlu olarak kullanılmaktadır. Mühendisler tarafından belirlenen kanunlara göre hareket edilmektedir.

Yangın merdivenlerinin mühendisler tarafından sıkı denetimi yapılmaktadır. İnsanların can güvenliği için kullanılması gereken yangın merdivenlerinin belirlenen ölçülerde üretilmesi gerekir. İSG uzmanları ve denetimcilerine göre yangın merdivenlerinin kullanımı zorunludur.

Yangın Merdivenleri Kullanımı Nerelerde Zorunlu/Zorunlu Değildir?

Binalarda yangın merdiveni kullanımı için çeşitli düzenlemeler söz konusudur. Bu düzenlemeler;

  • Bina yüksekliği 21,50 m az ise yangın merdiveni zorunlu değildir.
  • Bina yüksekliği 21,50 ve 31,50 arasında ise yangın merdivenleri zorunludur.
  • Bina yüksekliği 51,50 m’ den fazla olan yerlerde 2 adet yangın merdiveni olmalıdır.
  • Bina yüksekliği 30,50 ve 51,50 m olan binalarda 2 adet yangın merdiveni olmalıdır.

 

Yangın merdivenleri ofis, depo, mağaza, dükkân, imalathane ve fabrikalarda 2’ şer adet olmak zorundadır. Aynı zamanda;

  • Bina yüksekliği 21,50 m’ den az olması,
  • Tek katta 50 kişiden az kişi olması,
  • Depolarda parlayıcı ve alevlendirici malzemelerin olmaması,
  • Katlardaki kaçış uzaklığın yönetmelikte yazan mesafede olması,

Yukarıda yer alan kriterlerin hepsini sağlayan binalar zorunlu olarak yangın merdiveni kullanmalıdır.

Can ve Mal Kaybını En Aza İndirin

Yangın merdivenine sahip olmak büyük bir avantajdır. Elbette bu avantajı yaratmak bireylerin elindedir.  Bilindiği üzere yangın merdivenleri artık yasal çerçeve altına alınmıştır.  Özellikle yeni yapılan yüksek binalarda yangın merdiveni binanın yapım aşamasında imal edilmektedir. Ancak elbette bir yangın merdivenine sahip olmak için binanızın yeni olması ya da fazlaca yüksek olması gerekmemektedir. Hiç kuşku yok ki yangın felaketi, yıl içinde can kaybına neden olan en büyük etmenler arasındadır.  Yangın felaketi oldukça kısa bir süre içerisinde geniş alana yayılması ve hem can hem de mal kaybına neden olması ile bilinmektedir.  Özellikle de yüksek yapıda olan binalarda herhangi bir yangın çıktığında can ve mal kaybı artış göstermektedir.  Zaten yangın merdivenleri de tam olarak buradan hareketle imal edilmiştir.