Yangın Söndürme Araçları Nasıl Kullanılır ?

yangın sondurme araclari

Yangın Söndürme Araçları Nasıl Kullanılır ?

Yangın söndürme araçları günümüzün koşulları sebebi ile çok kullanılmaktadır. Bundan dolayı da yangın söndürme araçları nasıl kullanılır çok araştırılan bir konu olmaktadır.

Yangın söndürme araçları nasıl kullanılır oldukça çok araştırılmaktadır. Çünkü günümüzde teknolojinin de artması sebebi ile her şey elektronik olmaktadır. bundan dolayı da yangınların biraz daha artmasına neden olmaktadır.

Yangın Söndürme Araçların Kullanımı

Yangın tüpünün doğru bir şekilde kullanılması için  bazı adımların izlenilmesi gerekmekte. Bu adımlar ise sırası ile;

  •  Yangın söndürme tüpü yangın yerine getirilerek rüzgar arkaya alınır.
  • Ateşe mümkün olduğunca yaklaşılması gerek.
  • Tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkarılır ya da karbondioksit tüpünün valfi sola doğru çevrilir.
  • Tetiğe sonuna kadar basılır.
  • Çıkan toz ya da gazı yangının olduğu yere doğru püskürtme işlemi yapılır.
  • Yangın ön taraftan arkaya doğru söndürülür.
  • Yangının söndüğünden emin olunmadan yangın yerinin terk edilmemesi gerekir.
  • Tozlu cihazlar toz bitene kadar boşaltılır.

Bu adımlar izlenerek yangınlar çok daha kolay, basit  ve etkili şekilde sürdürülmektedir. Fakat yangının büyüklüğüne bağlı olarak her şekilde muhakkak  itfaiyenin aranması ve çağrılması da gerekebilir.

Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?

Yangın söndürme tüplerinin çok yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır sorusu özellikle de daha önce bu cihazı hiç  kullanmayan insanların en çok sorduğu sorulardan biri olmaktadır. Daha iyi ve verimli bir şekilde  kullanılması için her zaman belirtilen adımların çok iyi şekilde uygulanması gerekir. Önemli olan ne gibi yangınlar da ne gibi  yangın söndürme tüpünün kullanılacak olmasını bilmektir. Bunun için  araştırmalar  yapılması gereken kişilerin yangın sınıfları üzerinde durması da gerekir. Yangın sınıfları kendi içinde A, B, C, D, E ve F sınıfları olmak üzere ayrılırlar.

A sınıfı yangınlar; katı malzemelerin yanmasından dolayı çıkan yangınlar olup su yardımıyla söndürülebilir. B sınıfı yangınlar; sıvı malzemelerden çıkan yangınlar olup gazlı söndürme sistemlerinin kullanılması gerekir. C sınıfı yangınlar; gazlı malzemelerden kaynaklı çıkan yangınlardır. D sınıfı yangınlar metal yangınları, E sınıfı yangınlar; elektrik kaynaklı çıkan yangınlar olmaktadır. F sınıfı yangınlar; kızarmış ve yanmış yağlardan dolayı meydana gelen yangınlar olmaktadır.

Tozlu ve karbondioksitli yangın söndürme tüpleri başta olmak üzere diğer tüm yangın söndürme tüpleri de araştırılarak, değerlendirilerek çeşitli alanlarda bulundurulması gereken yangın söndürme tüpleri olmaktadır.

Yangın Tüpü Kullanma Talimatı

Yangın söndürme tüpü alan insanlar olası yangınlar da nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili olarak yangın tüpü kullanma talimatı kısmını okumaları gerekir. Talimatlara uygun şekilde hareket eden insanlar son derece verimli ve profesyonel şekilde yangınları söndürebilirler.  Yangın söndürme tüpleri kendi içinde farklılıklara sahip olmaktadır. Tozlu, sulu ve gazlı şekilde çeşitlere ayrılan yangın söndürme tüplerinin çok daha iyi şekilde kullanılarak yangınların söndürülmesi için muhakkak  yangın söndürme talimatına uyulması gerekir.

Yangın Söndürme Tüpleri Nerelerde Bulunmalıdır?

Yangın söndürme tüpleri çok  etkili olduğundan, içinde çeşitli sınıflara ayrıldığından ve her birinin farklı kullanma talimatının olduğunu bilmekteyiz. O zaman yangın tüpü nerede bulundurulmalıdır? Hangi alanlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulması gerekir?

Yangınlar bilindiği üzere ateş kavramının olduğu her yerde çıkma ihtimali çok  yüksek olan bir afettir. Evlerde, işyerlerinde, arabalar da, konutlar da, daireler de, hastaneler de  ve buna benzer kapalı alanlarda muhakkak  yangın söndürme tüplerinin bulundurulması gerekir. Yangın söndürme tüpleri, yangın tüpü kullanma talimatı da ele alınarak kullanıldığı takdirde çok daha fazla verimli bir hal almaktadır.

 

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir