Yangın Söndürme Yöntemleri
Olası yangınların en kısa sürede söndürülebilmesi için, en etkili yangin sondurme cesitleri belirlenerek uygulanması gerekir.
Yangin sondurme cesitleri arasında gerçekleştirilen yöntemler bulunmaktadır. Soğutarak söndürme yöntemi içerisinde bulunan su ile soğutma, yangın söndürmede en çok tercih edilen uygulamalardan bir tanesidir. Yangının söndürülmesi için su, hem kütlesel olarak gönderilebilir hem de püskürtme cihazları ile yangının bulunduğu yere püskürtülebilir. Diğer bir yöntem ise yanıcı maddeyi dağıtmaktır. Yangını meydana getiren yanıcı maddenin dağıtılması, ısıyı bölmeye olanak sağlayacaktır. Bu şekilde ısı düşerek, yangını söndürecektir. Yangın söndürme yöntemleri içerisindeki bir diğer yöntem ise örtmedir. Azot ya da köpük gibi kimyasal bileşikler ile kum, toprak, halı gibi katı maddeler, yanan kısma örtülerek oksijenle teması kesilir. Böylelikle yangın kısa sürede sönmüş olur. Boğma yöntemi ise kapalı alanlarda uygulanmaktadır. Yangının oksijen ile temasının ortadan kalkması için yapılır.
Yangına Doğru Müdahale Nasıl Olur?
Yangına doğru şekilde müdahale edilebilmek için yeterli eğitimlerin alınmış olması gerekir. Böylelikle yangın söndürme cihazları en doğru ve pratik bir şekilde kullanılabilir. Farklı tiplere göre sınıflandırılmış yangınlar bulunmaktadır. Olay anında hangi tip bir yangının ortaya çıktığının bilinmesi, müdahale açısından avantaj sağlamaktadır. Böylelikle en iyi yangın söndürücü aletler kullanılabilir ve en doğru müdahale gerçekleştirilebilir.
Yangına Kaç Metreden Müdahale Edilir?
Herhangi bir nedenden meydana gelen yangınlar için en uygun olan yangin sondurucu kullanılmalıdır. Genellikle ev ve iş ortamlarında rahat bir şekilde bulunabilen yangın tüpü ile küçük çaplı yangınların büyümeden söndürülebilmesine olanak sağlanabilir. Ancak yangın tüpü ile yangına kaç metreden müdahale edilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu noktada yangın tüpü hortumunun, 1,5-2 metre uzaklıktan yangının olduğu alana doğru uzatılması gerekir.
Bir cevap yazın