Yangın Kapısı: Kaçış Yolu Başlangıcı

Kırmızı bir yangın kapısı üzerine fire exit yazısı ve bir yangın kapısı kolu ve yanında duran yangın dolabı

Yangın Kapısı: Kaçış Yolu Başlangıcı

Yangın Kapısı: Kaçış Yolu Başlangıcı

Yangın kapısı, üretildiği malzeme ve şekli itibariyle değişiklik göstermektedir. Bazı yangın merdiveni tipleri bina içinde konumlandığından yangın kapısı bu tarz yapılarda daha da önem arz etmektedir çünkü yangın kapısının yangına uzun süre dayanması daha fazla kişinin tahliye olmasında oldukça fayda sağlayacaktır.

Yangın Kapısı Özellikleri Nelerdir?

  • Malzeme ve Yapı: Yangın kapılarının hidrolik malzemeden yapıldığını görürüz. Bunun yanında sac malzeme de kullanılır. Kapı kanadı ve kapı kasası 0,8 mm ile 1,2 mm arası bir kalınlığa sahiptir.
  • İç Yapı: Kapı kanadında kullanılan taş yünü ve alüminyum folyo kapının yangına dayanıklılığını artırır.
  • Duman Fitilleri: PVC soğuk duman fitili ve intümesan sıcak duman fitili kullanılır. Bu fitiller, yangın sırasında kapının duman sızdırmasını engeller ve ısı, ses, haşere ve toz yalıtımı sağlar.
  • Boyama ve Yüzey İşlemi: Yangın kapısı istenilen boya renginde yapılabilir fakat yangın anında gözle net bir şekilde görülmelidir. Duman altında bulunacağından genellikle krem veya açık renkler tercih edilir.
  • Aksesuarlar: Yangın kapılarında panik bar sistemi ve 2 adet menteşe bulunur. Panik bar sistemi, acil durumda kapının hızlı açılmasını sağlar ve üst menteşe yaylı olduğundan kapının kendi kendine kapanmasını sağlar.
  • Özelleştirme: Yangın kapılarına, isteğe bağlı olarak açma kolu, cam, güvenlik kilidi gibi aksesuarlar eklenebilir. Fakat yukarıda bahsedildiği gibi güvenlik kilidi olmaması daha doğru olacaktır.

Yangın Kapısının Ölçüleri Kaç Olmalıdır?

Yangın kapısı ölçüleri bazı sınırlandırmalara tabiidir. Sebebi tahliye süresini minimuma indirmektir.

Kapının iki kişinin geçebileceği genişlikte olması süreyi azaltmada önemli bir unsurdur. Yangın kapıları:

  • En az 80 cm genişliğinde,
  • En az 200 cm yüksekliğinde,
  • Kullanıldığı yapıya göre tek kanatlı ve çift kanatlı olmalıdır.

Yangın Kapısının Ağırlığı Kaç Olmalıdır?

Yangın kapılarının ağırlığı ile ilgili bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu, üretildiği malzemeye göre değişmektedir.

Dolayısıyla bir yangın kapısının ortalama ağırlığı 50 kg ile 65 kg arasında değişiklik göstermektedir.

Yangın Kapısı Aksesuarları Nelerdir?

Yangın kapısı aksesuarları, kapı kolu, kilidi, yaylı menteşesi ve duman sızdırmaz fitildir.

Bu aksesuarları yakından inceleyim.

Yangın Kapısı Kolu

Yangın kapılarında genellikle panik kolu kullanılır. Bu kollar, içeriden dışarıya çıkmak isteyenler için büyük kolaylıklar sağlar. Kapının eni boyunca uzanan bu kilidi aşağı doğru itmek açılması için yeterlidir. Bu kolay açılma özelliği, yangın durumlarında insanların hızlı ve güvenli bir şekilde dışarı çıkmasına imkan tanır.

Yangın kapısı kolları, yangın sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kalsa bile tutulabilir olmalıdır. Aynı zamanda, normal zamanlarda dışarıdan gelecek tehlikelere karşı dayanıklıdır.

Acil durumda kapının kolayca açılmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Yangın kapısı kolları, genellikle metal, sac veya alüminyum gibi yanmaz malzemelerden yapılır. Bu, yangın sırasında kolların aşırı ısınmasını ve erimesini önler.

Yangın Kapısı Kilidi

Yangın kapı kilitleri, dışarıdan içeriye doğru açılmazlar ve sadece içeriden dışarıya açılabilirler. Bu, hem acil durumda kolay çıkışı hem de günlük kullanımda güvenliği sağlar. İsteğe bağlı olarak, içeriden de kilitlenebilme özelliği bulunabilir. Fakat içeriden kilit özelliğinin kullanılması tavsiye edilmez.

Bu kilitler, yüksek sıcaklıklara ve yangın koşullarına dayanıklı malzemelerden üretilir. Bu, yangın sırasında kapının işlevselliğini korumasını sağlar.

Yaylı Menteşeler

Yangın kapıları için yaylı menteşeler önemli bir parçadır sebebi ise kapı açıldığında tekrardan kapanması gerekir.

Dayanıklı ve yangına dirençli malzemelerden üretilirler.

Menteşe ayarlanırken, kapının kapanma hızı ve kuvveti göz önünde bulundurulmalıdır. Menteşenin sıkılması veya gevşetilmesi gerekebilir, bu da kapının daha hızlı ya da daha yavaş kapanmasına neden olur. Ayarlamalar, genellikle menteşede bulunan pim veya ayar vidası aracılığıyla yapılır.

Duman Sızdırmaz Fitil

Duman sızdırmaz fitiller, yüksek derecelere dayanıklıdır. Bu, fitilin yangın sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında bile işlevini koruyabileceği anlamına gelir.

Bu fitillerin bazıları intümesan özellik taşır. Yani, yangın sırasında yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişer ve böylece dumanın ve alevin kapıdan geçişini engeller. Bu özellik, yangın kapılarında duman ve alevin sızdırmaması için yalıtım sağlar.

Yangın fitilleri, insan sağlığını tehdit edebilecek zehirli maddeler içermez. Bu, fitilin yangın sırasında zararlı gazlar yaymamasını sağlar.

Bu fitiller, yangın kapısı ve kasanın birleşim noktalarında kullanılır, bu sayede dumanın ve alevin kapıdan geçmesini engeller ve böylece içerideki kişilerin güvenliğini sağlar.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir